Kaip skolintis atsakingai?

2023 M09 18
Paskolos atveria mums kelią į svajonių įgyvendinimą, tačiau tai gali virsti ir gyvenimo drama, jei elgsimės su pinigais neatsakingai. Todėl norint išlaikyti finansinę gerovę ir tuo pačiu išvengti nereikalingų skolų būti skolintis gerai viską apgalvojus ir atsakingai priėmus sprendimus. Kad neįbristumėte į skolų liūną ir išvengtumėte pa...

Paskolos atveria mums kelią į svajonių įgyvendinimą, tačiau tai gali virsti ir gyvenimo drama, jei elgsimės su pinigais neatsakingai. Todėl norint išlaikyti finansinę gerovę ir tuo pačiu išvengti nereikalingų skolų būti skolintis gerai viską apgalvojus ir atsakingai priėmus sprendimus. Kad neįbristumėte į skolų liūną ir išvengtumėte pažinties su antstoliais turėtumėte vadovautis tam tikrais kriterijais, kuriuos aptarsime šiame straipsnyje.

Įvertinkite savo asmeninius poreikius

Prieš kreipdamiesi dėl paskolos kritiškai įvertinkite savo poreikius - kiek jums iš tikrųjų reikia pinigų. Ar planuojamos išlaidos yra būtinos, pavyzdžiui sąskaitos už gydymą, studijos, buto remontas prakiurus vamzdžiui, ar tai tik jūsų norai? Norisi įgyvendinti svajones, palepinti save, tačiau viskam turi būti saikas. Nepirkite daiktų, kurie nėra būtini ir yra tiesiog per brangūs. 

Sudarykite asmeninį biudžetą

Jei norite tinkamai tvarkyti savo finansus turite sudaryti išsamų asmeninį biudžetą, kuriame būtų nurodytos visos pajamos ir išlaidos. Ši detali informacija padės jums susidaryti aiškų vaizdą, kiek galite sau leisti pasiskolinti neįtakojant kitų finansinių įsipareigojimų. Kai žinosite kiek išleidžiate, galėsite kontroliuoti savo pirkinius, o galbūt net sutaupyti arba apriboti tam tikrą sritį. Credit24 specialistai pataria suteikti sau šansą tapti tikru finansų valdytoju - kontroliuokite situaciją, naudokitės mobiliomis programėlėmis. 

Ištirkite situaciją rinkoje

Įvertinkite situaciją paskolų rinkoje ir palyginkite savo galimybes. Ieškokite geriausių skolinimosi pasiūlymų. Palyginkite įvairių skolintojų palūkanų normas, sutarties sąlygas, mokesčius ir grąžinimo galimybes - nesvarbu ar tai bankas, kredito unija, paskolos internetu ar kita finansinė įstaiga. Internete galite rasti daug detalios informacijos. Pasinaudokite paskolų skaičiuoklėmis.

Supraskite sutarties sąlygas

Skirkite laiko išsiaiškinti detalią informaciją apie paskolos ar kredito sutarties sąlygas, kad vėliau netektų gailėtis. Atkreipkite dėmesį į siūlomas palūkanų normas, grąžinimo grafikus, taikomus mokesčius ir kokios taikomos baudos. Atminkite, jog kiekvienas kreditorius gali skirtingai apmokestinti delspinigius už pradelstas dienas. Taip pat kai kur taikomas mokestis už paskolos grąžinimą anksčiau laiko.

Skolinkitės tik reikiamą sumą

Skolinkitės tik tiek, kiek jums iš tikrųjų gali prireikti. Nepaimkite daugiau, nes kitu atveju teks grąžinti dar daugiau. Jei norite pasilikti rezervą nenumatytoms išlaidoms, tada verta išbandyti kredito liniją, kuri pagelbės kai reikia pinigų čia ir dabar. Šiuo atveju mokate palūkanas tik už panaudotą sumą, o nepanaudojus – nieko nereikia mokėti.

Apsvarstykite galimas alternatyvas

Jei nusprendėte į kažką investuoti, apgalvokite įvairius galimus sprendimus. Paieškokite alternatyvių pinigų šaltinių. Galbūt galite per tam tikrą laiką susitaupyti reikiamą sumą? Arba galbūt jums gali pagelbėti šeima ar draugai? Apgalvokite visas įmanomas alternatyvas prieš pasirašydami paskolos sutartį. Sudėkite visus sprendimo privalumus ir neigiamus padarinius.

Apskaičiuokite visas įmanomas išlaidas

Credit24 specialistai pataria neužmiršti, kad būtina įvertinti visas galimas paskolos išlaidas, įskaitant palūkanas, mokesčius ir kita. Įvertinkite, ar siūlomos sutarties sąlygos yra jums priimtinos. Dabar pagal Lietuvos įstatymus visos kredito įstaigos turi aiškiai pateikti visus galimus mokesčius.

Patikrinkite savo finansines galimybes

Ar tikrai galite sau leisti kas mėnesį mokėti paskolos įmokas, neapsunkindami savo biudžeto? Pagal įstatymus ne daugiau nei 40 proc. jūsų pajamų gali būti skirtos paskolos padengimui atskaičius visus kitus įsipareigojimus. Išbandykite paskolų skaičiuokles ir pasitarkite su kreditoriais jei abejojate dėl savo galimybių.

Santaupos juodai dienai

Prieš kreipdamiesi dėl paskolos įsitikinkite, kad turite pakankamai lėšų nenumatytų išlaidų padengimui. Svarbu neužsukti savotiško užburto rato - neimkite paskolos todėl, kad nepavyksta grąžinti kitų skolų. Tai nėra pats geriausias sprendimas. Galite pagalvoti apie refinansavimą, bet jis skirtas palūkanų mažinimo galimybei, skolos termino pratęsimui bei paskolų sutarčių apjungimui. 

Grąžinimo planas

Būtina turėti aiškų pasiskolintų lėšų grąžinimo planą. Įsitikinkite, kad gera suprantate paskolos pinigų grąžinimo grafiką, nes jus įsipareigojate laiku sumokėti visas įmokas. Jei pradelsite - kasdien mokėsite delspinigius ir gali tekti susidurti su antstoliais bei jų aukštais įkainiais.

Venkite skolų su didelėmis palūkanomis

Atsargiai rinkitės paskolas, kad netektų mokėti didesnių palūkanų. Kuo daugiau mokėsite, tuo sunkiau bus laiku grąžinti paskolą. Taip gali užsisukti užburtas skolų ratas. Todėl atidžiai įvertinkite ir palyginkite pasiūlymus. Visur ir visada stenkitės sutaupyti.

Stebėkite savo kreditą

Reguliariai tikrinkite savo paskolos sutarties ataskaitą mobilioje programėlėje, kad įsitikintumėte, jog jūsų skolinimosi aktyvumas yra tiksliai nurodytas. Tokiu būdu visada galėsite pastebėti klaidas arba neatitikimus. Stebėkite savo finansinę būklę, kurią apima ne tik jūsų kasdienės išlaidos ir pajamos.

Bendraukite su kreditoriais

Susidūrus su finansiniais sunkumais ir jei negalite laiku sumokėti mėnesinės įmokos, kuo greičiau susisiekite su skolintoju. Jums gali būti pasiūlytas paskolos atidėjimas arba kita galima alternatyva. Visada galima rasti išeitį jei iš karto pranešite apie susidariusią situaciją.

Švieskitės

Nenustokite domėtis kaip pagerinti savo asmeninius finansus ir atnaujinkite savo skolinimosi praktikos žinias. Kuo daugiau žinosite, tuo geriau galėsite priimti teisingus finansinius sprendimus. Jei skaitote šį straipsnį, jūs esate teisingame kelyje.

Paskolos teikiamos
I-VII 8.00 – 20.00
Paskolos telefonu ir informacija
Rašykite mums
Suteiktą 500 € kredito limitą grąžinant per 36 mėn., fiksuota metinė palūkanų norma – 23.88%, minimali mėnesio įmoka – 19.69 €, bendros vartojimo kredito kainos metinė norma – 27.09%, o bendra mokama suma – 708.70 €.
Suteikus 1000 € vartojimo paskolą 36 mėn. laikotarpiui, fiksuota metinė palūkanų norma – 51.36%, minimali mėnesio įmoka 54.96 €, bendros vartojimo kredito kainos metinė norma – 66.51 %, o bendra mokama suma – 1978.40 €.
Bendros vartojimo kredito kainos metinė norma ir bendra mokama suma apskaičiuojama remiantis prielaida, kad palūkanų norma ir mokesčiai sutarties galiojimo laikotarpiu nekis, visa kredito limito arba vartojimo paskolos suma bus išmokama iš karto po sutarties sudarymo, kreditas bus grąžinamas per 36 mėnesių laikotarpį, o vienas mėnuo turi 30 dienų. Credit24 taip pat siūlo paskolas nuo 100 iki 5 000 eurų nuo 3 iki 36 mėnesių. Pasiūlymai yra asmeniniai, sąlygos gali skirtis priklausomai nuo Jūsų kreditingumo ir rizikos vertinimo bei pasirinkto sutarties termino ir įmokų mokėjimo dienos.