Neleiskite vagišiams sugadinti jūsų kelionių: 5 esminės taisyklės

2023 M03 06
„Keliauk Lietuvoje“ duomenimis, net 23 proc. lietuvių ilgąsias metų atostogas praleidžia užsienio šalyse. Juk domėjimasis skirtingomis kultūromis yra neatsiejama modernaus žmogaus kasdienybės dalis. Vis dėlto, net ir pačią laukiamiausią kelionę nemenkai gali sugadinti kišenvagiai, kurių ypač apstu didžiausiuose Europos miestuose. ...

„Keliauk Lietuvoje“ duomenimis, net 23 proc. lietuvių ilgąsias metų atostogas praleidžia užsienio šalyse. Juk domėjimasis skirtingomis kultūromis yra neatsiejama modernaus žmogaus kasdienybės dalis. Vis dėlto, net ir pačią laukiamiausią kelionę nemenkai gali sugadinti kišenvagiai, kurių ypač apstu didžiausiuose Europos miestuose. Tad kaip vykstant poilsiauti, apsisaugoti nuo vagysčių?

Kišenvagių apstu bene visur

Remiantis naujausiais „Eurostat“ duomenimis, net 61 proc. europiečių į kitą šalį vyksta būtent atostogauti. 24 proc. žmonių turistais Europos šalyse tampa dėl sveikatingumo ar religijos, o 15 proc. – dėl profesinių priežasčių. Tradiciškai daugiausiai turistų sulaukiančiais maršrutais Europoje išlieka Ispanija, Italija, Prancūzija bei Vokietija. Čia keliautojus vilioja ne tik nebrangūs skrydžių bilietai, bet ir šiltesnis klimatas, istorija, išskirtinė architektūra bei gastronominė kultūra. Deja, daugiausiai turistų sulaukiančios šalys neapsieina ir be didelių nusikalstamumo rodiklių.

Pavyzdžiui, garsioji „Las Ramblas“ gatvė Barselonoje, Ispanijoje, garsėja vagysčių skaičiumi – prieš keletą metų buvo skaičiuojama, kad kas valandą šioje gatvėje įvykdavo apie 12 vagysčių. Panašūs nemalonumai buvo apnikę ir Eifelio bokštą Paryžiuje – 2015 metais jis kuriam laikui buvo uždarytas dėl protestuojančių darbuotojų, kuriems įgriso dažni vagysčių atvejai.

Skaitmeninių finansinių paslaugų įmonės „Credit24“ Klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė įspėja, kad kartais užsienyje atostogaujantys žmonės gali būti apvogti ar apgauti visai netikėtai. Tarkime, kai yra kviečiami dalyvauti netikrose paramos akcijose skurstantiems ar priklausomybių turintiems žmonėms, tačiau paaukoti pinigai vėliau nugula į pačių apgavikų kišenes.

„Egzistuoja gausybė gudrybių, kaip sukčiai išvilioja pinigus iš turistų – kai kurie tai daro nusitaikydami į geros valios žmones ir tuo pasinaudodami. Pietinėse šalyse itin populiarus būdas iškaulyti pinigų – turistui padovanoti mielą suvenyrą, pavyzdžiui, apyrankę, ir vėliau už ją reikalauti tam tikros sumos pinigų. 

Keliaujant labai svarbu nepamesti budrumo ir stebėti aplinką, taip pat saugiai prižiūrėti savo brangiausius daiktus. Turint grynųjų pinigų, svarbu juos tinkamai paslėpti – tam praverstų rankinės ar kuprinės, pagamintos iš specialios, sunkiai pažeidžiamos medžiagos ir užsegamos tvirtais užtrauktukais. Telefoną ar banko kortelę taip pat reikėtų visada tvirtai nešioti priglaudus prie kūno ir svarbiausia – niekada piniginėje nelaikyti užrašyto banko kortelės kodo“, – pataria finansų valdymo ekspertė.

Anot jos, keliaujant į turistines vietas, rekomenduojama laikytis tam tikrų esminių taisyklių, kurios sumažins tikimybę būti apvogtiems.

Viešbučiai – ne tik nakvynei

Didžiojoje dalyje viešbučių personalas budi visą parą ir siekia užkirsti kelią vagystėms ir kitai nusikalstamai veiklai viešbučio teritorijoje. Viešbučių kambariuose ar nuomojamuose butuose taip pat neretai būna įrengti seifai ar rakinamos spintelės, kuriuose galima palikti vertingus daiktus. Jeigu intensyviai keliaujate po populiarias turistines vietas, pasą palikite viešbučio seife. Net ir praradus pinigus bei banko korteles, nesulauksite tiek daug problemų kaip netekus asmens dokumento, kuris būtinas kelionei namo. 

Jeigu seifo neturite, kartais viešbučių personalas sutinka pasaugoti keletą brangių daiktų tarnybinėse patalpose ar tiesiog pačioje registratūroje.

Išvenkite elektroninių vagišių  

Technologijos tobulėja ir tarp vagišių, todėl kelionėse svarbu saugoti bekontaktes banko korteles. Nusikaltėliai gali bandyti nufotografuoti jūsų kortelės duomenis ar panaudoti prietaisus, kurie leidžia nuskanuoti kortelę, net jai esant kišenėje. Todėl būkite atidūs ir visas korteles laikykite piniginėse, kurias, žinoma, taip pat reikia akylai saugoti. Galima įsigyti specialius kortelių dėklus, kurie turi apsaugą nuo tokių įvykių.

Kelionės traukiniais, autobusais ir taksi

Neatsiejama naujos šalies patirtis – kelionės su vietiniu viešuoju transportu arba taksi. Traukiniai ir autobusai dažniausiai pasižymi žmonių gausa ir gali tapti tinkama erdve vagystėms. Keliaujant būtina išlikti budriems – nuolat stebėti savo bagažą, kuprines ir laikyti jį rankose, o ne ant žemės. Jei kelionės trunka labai ilgai, taip pat rekomenduoti nelaikyti bagažo virš galvos esančiose spintelėse, nes jei miegosite, kažkas gali į jį pasikėsinti.

Jei kelionėje išvengiama viešojo transporto ir naudojamasi taksi arba pervežėjų paslaugomis – budrumas vis tiek būtinas. Prie oro uostų dažnai laukia gausybė pavežėjų, kurie gali apgauti išviliodami didesnę, nei derėtų, sumą pinigų ar nugabenti jus ne ten, kur reikia. Saugiausia būtų atvykti pasidomėjus ir susirinkus sąrašą saugių taksi įmonių, kurias rekomenduoja draugai, keliautojai, kelionių organizatoriai ar viešbučio personalas.

Telefonas – vagišių traukos objektas

Mobilųjį telefoną keliaujant šalia savęs turėti yra įprasta – neretai norime įamžinti patikusius kadrus ar susisiekti su artimaisiais. Tačiau lankantis itin judriose lokacijose vertėtų vengti pernelyg „demonstratyviai“ laikyti mobilųjį rankose, mat tai gali atkreipti vagišių dėmesį. Juk neretai girdime istorijas, kaip užsienio šalyse telefoną pagriebia tiesiai iš rankų.

Žinoma, mobilusis būtinai turi būti su užrakto kodu ar veido nuskaitymo funkcija, kad niekas be jūsų negalėtų pasinaudoti duomenimis.

Išmaniųjų technologijų pagalba 

Kompiuteriuose, planšetėse ar išmaniuosiuose telefonuose neretai būna įdiegta speciali apsaugos programėlė, leidžianti stebėti, kur šiuo metu yra naudojama įranga. Jei visi prietaisai bus susieti ir visada galėsite žinoti, kur kuris yra – jausitės drąsiau ir saugiau. Negana to, jei nutiktų taip, kad vienas prietaisas būtų pavogtas, kreipiantis į policiją, bus lengviau susekti vagį ir atgauti brangų daiktą. Tarkime, „iPhone“ savininkai gali pasinaudoti „Find my iPhone“ programėle, o „Android“ – „Where‘s my Droid“.

Paskolos teikiamos
I-VII 8.00 – 20.00
Paskolos telefonu ir informacija
Rašykite mums
Suteiktą 500 € kredito limitą grąžinant per 36 mėn., fiksuota metinė palūkanų norma – 23.88%, minimali mėnesio įmoka – 19.69 €, bendros vartojimo kredito kainos metinė norma – 27.09%, o bendra mokama suma – 708.70 €.
Suteikus 1000 € vartojimo paskolą 36 mėn. laikotarpiui, fiksuota metinė palūkanų norma – 51.36%, minimali mėnesio įmoka 54.96 €, bendros vartojimo kredito kainos metinė norma – 66.51 %, o bendra mokama suma – 1978.40 €.
Bendros vartojimo kredito kainos metinė norma ir bendra mokama suma apskaičiuojama remiantis prielaida, kad palūkanų norma ir mokesčiai sutarties galiojimo laikotarpiu nekis, visa kredito limito arba vartojimo paskolos suma bus išmokama iš karto po sutarties sudarymo, kreditas bus grąžinamas per 36 mėnesių laikotarpį, o vienas mėnuo turi 30 dienų. Credit24 taip pat siūlo paskolas nuo 100 iki 5 000 eurų nuo 3 iki 36 mėnesių. Pasiūlymai yra asmeniniai, sąlygos gali skirtis priklausomai nuo Jūsų kreditingumo ir rizikos vertinimo bei pasirinkto sutarties termino ir įmokų mokėjimo dienos.