5 patarimai ieškant naujo darbo ZOOM laikais

2021 M02 17
Prieš prasidedant naujiesiems metams, tikriausiai ne vienas žmogus savo 2021 metų tikslų sąraše turėjo punktą, susijusį su darbu: nemėgstamo darbo keitimas ar naujo darbo paieškos dėl pandemijos jo netekus. Kad ir kokioje situacijoje būtumėte, verta žinoti, jog darbo pokalbiai šiandien – kiek kitokie. Virtualūs susitikimai...

Prieš prasidedant naujiesiems metams, tikriausiai ne vienas žmogus savo 2021 metų tikslų sąraše turėjo punktą, susijusį su darbu: nemėgstamo darbo keitimas ar naujo darbo paieškos dėl pandemijos jo netekus. Kad ir kokioje situacijoje būtumėte, verta žinoti, jog darbo pokalbiai šiandien – kiek kitokie. Virtualūs susitikimai ir interviu tapo mūsų kasdienybe. Todėl siekiant palikti geresnį įspūdį ir tapti finansiškai nepriklausomais – būtina prisitaikyti.

Atrankų departamento „Headex Group“ vadovė Toma Stonkienė teigia, jog dar prieš karantiną, virtualiose atrankose dalyvaudavo apie 10 proc. kandidatų, tačiau pandemijos metu skaičiai kaip reikiant šoktelėjo:

„Pasikeitusi pasaulinė sveikatos apsaugos situacija gerokai suintensyvino virtualaus įdarbinimo procesą. Peržiūrėjome ir adaptavome darbo atrankos procesus. Šiuo metu visi ieškantys darbo, gali bendrauti su būsimais darbdaviais jiems patogiu formatu – naudojant Messenger, Viber, Skype ar kitas programas. Virtualus pokalbis tapo norma“.

Todėl nerimauti dėl netradicinio darbo pokalbio – tikrai neverta, tačiau keletą taisyklių žinoti būtina. Jos padės kur kas paprasčiau ir greičiau susirasti naują darbą ir sugrįžti į vėžias.

Darbo paieškos – pirmas žingsnis į finansinį stabilumą

Užimtumo tarnybos duomenimis, neturėdami darbo šiuos metus pasitiko 16 proc. visų šalies darbingo amžiaus gyventojų. Į Užimtumo tarnybos klientų aptarnavimo skyrius dar gruodžio mėnesį kreipėsi net 22 tūkst. darbo neturinčių asmenų.

Pandemija išties pakoregavo daugelio planus ir sukėlė nemažai nerimo dėl finansinio nestabilumo. Todėl, anot skaitmeninių finansinių paslaugų įmonės „Credit24“ Klientų patirties valdymo vadovės Donatos Stoškuvienės, žmonėms pasidarė sunkiau nuspėti ateitį ir valdyti savo finansus, o tai – dažnai skatina skolintis.

„Norint skolintis kuo rečiau, reikia turėti finansinę pagalvę ir nuolat atsidėti pinigų netikėtumams. O netikėtai netekus darbo, vertėtų ne tik persidėlioti prioritetus, bet ir nedelsiant pradėti naujo darbo paieškas, kadangi jos dėl užsitęsusio karantino gali užtrukti ilgiau nei tikėjotės. Tik taip galėsite būti ramesni dėl savo finansinės ateities stabilumo“. 

Virtualūs darbo pokalbiai – naujojo amžiaus pradžia

Dar metų pradžioje BBC.com pasirodė straipsnis apie tai, jog net ir pasibaigus pandemijai mūsų požiūris į darbą – niekada nebus toks, koks buvęs. Atliktas tyrimas parodė, jog 20 proc. kompanijų darbuotojų galėtų dirbti iš namų 3 ar net 5 dienas per savaitę. 

Mes ne tik sutaupome laiko, bet per metus jau išmokome dirbti savarankiškai, o daugelis įmonių jau pradėjo diegti naujas technologijas, palengvinsiančias nuotolinį darbą. Tad prasidėjus naujiems metams – nereikėtų bijoti iššūkių ir išmokti prisitaikyti ne tik prie pasikeitusių darbo sąlygų, bet ir prie kitokių darbo paieškų ar interviu.

Pakvietė į darbo pokalbį: ką būtina žinoti?

Jeigu darbo paieškomis užsiimate rimtai, bent vieną pasiūlymą prisijungti prie ZOOM pokalbio tikrai gausite. Tačiau, ką daryti, kad pokalbis eitųsi sklandžiai ir paliktumėte geriausią įspūdį?

Prieš pokalbį:

1. Pasirūpinkite tinkama pokalbiui erdve

Visų pirma ir svarbiausia – pasiruoškite erdvę, kuri matysis darbdavio ekrane. Persistengti nereikia, tačiau svarbu žinoti kelias taisykles:

  • Visada sėdėkite veidu priešais šviesą, o ne nugara – taip geriau matysis jūsų veidas.
  • Pasirūpinkite, kad už jūsų nugaros būtų švari siena, geriausia be jokių papildomų detalių, kad jos neblaškytų dėmesio.

Jeigu visgi neturite sienos be dekoracijų, rinkitės kuo neutralesnį ir tvarkingesnį foną. Jei kameroje matysis dalis virtuvės ar svetainės – pasirūpinkite, kad tos erdvės atrodytų tvarkingai, nesimėtytų asmeniniai daiktai ar drabužiai.

2. Tvarkingai apsirenkite ir susišukuokite

Net jei ir jūsų aprangos pilnai nesimato, vis tiek turite atrodyti tvarkingai. Tai nebūtinai reiškia, jog turite vilkėti kostiumą – juk visi supranta, jog dirbame iš namų, tačiau apsivilkti tvarkingus marškinius ar solidų megztuką – būtina. Taip pat nepamirškite susišukuoti, o jei esate moteris – galite šiek tiek pasidažyti. Mažos smulkmenos, net jei jų ir nesimato ekrane – suteikia pasitikėjimo savimi, o tai visada praverčia darbo pokalbyje.

 3. Pasirūpinkite techniniais niuansais

Jeigu turite galimybę – prieš pokalbį pasidarykite testą su artimu žmogumi. Pasižiūrėkite, ar gerai veikia jūsų kamera, ar ji švari. Taip pat ištestuokite garsą. Tai padaryti svarbu todėl, kad prasidėjus pokalbiui nekiltų jokių nesklandumų, kurie jus sudirgintų ar išmuštų iš vėžių. Tačiau net jei prasidėjus pokalbiui ištinka techninė klaida – pasistenkite reaguoti kuo šalčiau, atsiprašykite ir ramiai pabandykite sutvarkyti problemą. Taip pat patartina po ranka turėti telefoną ar planšetę, jeigu per kompiuterį prisijungti nepavyktų.

 

Pokalbio metu:

4. Pirmiausia išklausykite

Virtualioje erdvėje keliems žmonėms vienu metu kalbėti sudėtinga, todėl siekiant užtikrinti sklandų ir aiškų pokalbį, nenutraukite pašnekovo viduryje sakinio, palaukite kol pašnekovas baigs ir tik po kelių akimirkų atsakykite. Taip išvengsite trukdžių ir užtikrinsite, jog jūsų atsakymas bus suprastas tinkamai.

5. Žvilgsnio išlaikymas ir valdymas

Kalbant žiūrėkite į pašnekovą, o ne į savo atvaizdą ekrane – taip išlaikysite šiltą kontaktą ir parodysite pagarbą. Taip pat pasistenkite išlaikyti dėmesį, tai padaryti jums padės keli dalykai:

  • Pasirūpinkite, kad namuose aplinkui nelakstytų augintiniai ar vaikai.
  • Geriausia, jog kambaryje būtumėte vienas, taip niekas jūsų neblaškys.
  • Nieko nešildykite, nekepkite ir negaminkite. Taip nereikės nuolat galvoti, ar neperkeps jūsų pietūs.
  • Kaip ir bet kokiame interviu – išjunkite telefono garsą.
Paskolos teikiamos
I-VII 8.00 – 20.00
Paskolos telefonu ir informacija
Rašykite mums
Suteiktą 500 € kredito limitą grąžinant per 36 mėn., fiksuota metinė palūkanų norma – 23.88%, minimali mėnesio įmoka – 19.69 €, bendros vartojimo kredito kainos metinė norma – 27.09%, o bendra mokama suma – 708.70 €.
Suteikus 1000 € vartojimo paskolą 36 mėn. laikotarpiui, fiksuota metinė palūkanų norma – 51.36%, minimali mėnesio įmoka 54.96 €, bendros vartojimo kredito kainos metinė norma – 66.51 %, o bendra mokama suma – 1978.40 €.
Bendros vartojimo kredito kainos metinė norma ir bendra mokama suma apskaičiuojama remiantis prielaida, kad palūkanų norma ir mokesčiai sutarties galiojimo laikotarpiu nekis, visa kredito limito arba vartojimo paskolos suma bus išmokama iš karto po sutarties sudarymo, kreditas bus grąžinamas per 36 mėnesių laikotarpį, o vienas mėnuo turi 30 dienų. Credit24 taip pat siūlo paskolas nuo 100 iki 5 000 eurų nuo 3 iki 36 mėnesių. Pasiūlymai yra asmeniniai, sąlygos gali skirtis priklausomai nuo Jūsų kreditingumo ir rizikos vertinimo bei pasirinkto sutarties termino ir įmokų mokėjimo dienos.