3 būdai sutaupyti "nesusiveržiant diržų"

2023 M03 15
Visi svajojame apie malonumą teikiančias pramogas ar veiklas, trumpas keliones po šalį ar atnaujintą garderobą, tačiau dažnai svajonės viršija mūsų galimybes, kai mėnesio gale gauname sąskaitas už būstą, telefoną, automobilį, internetą... Atrodo, sutaupyti – taip sudėtinga, o daugelis patarimų, kaip tai padaryti, prasideda nuo malonių d...

Visi svajojame apie malonumą teikiančias pramogas ar veiklas, trumpas keliones po šalį ar atnaujintą garderobą, tačiau dažnai svajonės viršija mūsų galimybes, kai mėnesio gale gauname sąskaitas už būstą, telefoną, automobilį, internetą... Atrodo, sutaupyti – taip sudėtinga, o daugelis patarimų, kaip tai padaryti, prasideda nuo malonių dalykų atsisakymo. Tačiau tai – ne vienintelis kelias. Sutaupyti nemažą sumą pinigų galime ir atidžiai peržiūrėję būtinąsias mėnesio išlaidas.

„Daugelis galvoja, jog sutaupyti galima tik atsisakius dalykų, kurie dažniausiai teikia didžiausią malonumą: puodelis kavos pakeliui į darbą, pietūs kavinėje ar mėgstamo žurnalo prenumerata. Toks taupymo būdas – nekelia didžiulio malonumo, tad žmonės dažnai nusprendžia skolintis dalykams, kurie jiems kelia džiaugsmą. Tam, kad skolintis tektų kuo rečiau – galime išbandyti ir kitą taupymo būdą“, – sako skaitmeninių finansinių paslaugų įmonės „Credit24“ Klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė. 

Mobiliojo telefono sąskaitos: būkite atidūs

Šiandien be mobilaus telefono mes kaip be rankų, atrodo, jo reikia visur ir visada. Tai ne tik susisiekimo priemonė, bet ir mini kompiuteris mūsų kišenėje. Todėl nenuostabu, jog kartais telefono sąskaitos gali nustebinti.

Net ir turint konkretų planą, jį pakankamai lengva viršyti ir mėnesio gale susimokėti kur kas didesnę sumą nei planavote. Tam, kad taip nenutiktų, visada pasirūpinkite šiais paprastais dalykais:

  • Įsitikinkite, jog tikrai gavote geriausią pasiūlymą. Susisiekite su visais operatoriais ir pasiteiraukite, kokius pasiūlymus jie šiuo metu turi. Tai darykite bent kartą per metus. Taip visada galėsite gauti geriausią pasiūlymą už mažiausią kainą ir žinosite, jog nepermokate.
  • Taupykite duomenis. Kai esate patalpoje, naudokite Wi-Fi, visada pasitikrinkite ar telefonas prisijungęs, tuomet galėsite naršyti kiek norite ir tai nekainuos papildomai.
  • Kontroliuokite savo mobiliuosius duomenis ir nusistatykite limitus. Duomenų saugojimo priemonė leis Jums sutaupyti mobiliųjų duomenų. Tačiau taip pat svarbu neperžengti savo plano ribų. Prisijungę prie savo ryšio operatoriaus, savo paskyroje galite nusistatyti mokėjimo ribas, prie kurių priartėjus, ryšio operatorius jums atsiųs žinutę. Taip būsite tikri, jog mėnesio gale negausite netikėtai didelės sąskaitos.

Ar automobilio atsisakymas vienintelis būdas sutaupyti?

Ne naujiena, jog nuosavas automobilis dažnai reikalauja nemažai išlaidų: remontas, priežiūros darbai, draudimas, jei automobilį pirkote išsimokėtinai – įmokos, mokestis už stovėjimą, kuras, plovimas.

Atrodytų, išlaidų išties nemažai. Tačiau ar tai reiškia, jog norint sutaupyti, vienintelis būdas – atsisakyti? Priklauso nuo to, kaip dažnai juo naudojatės.

Jei automobilis jums – būtina transporto priemonė kas dieną, tuomet jo atsisakymas tikrai ne išeitis, nes viešasis transportas ir nuomos paslaugos gali kainuoti ne ką mažiau. Čia sutaupyti galėtumėte keliais būdais:

  • Susirasti patikimą ir nebrangų meistrą, kuris reguliariai tikrins automobilį. Taip išvengsite didelių gedimų, kurie kartais gali kainuoti gerokai per daug.
  • Jei galite nueiti – geriau eikite. Kartais pasivaikščiojimas gali sutaupyti tiek kuro, tiek stovėjimo mieste mokestį.

 

Tačiau dažnai nuosavas automobilis – tikrai nebūtinas. Ypač jei gyvenate miesto centre. Tuomet galite pagalvoti apie automobilio pardavimą, o esant reikalui ar keliaujant už miesto – pasinaudokite nuomos paslaugomis, kurios dabar – itin palankios, nes galite be jokių įsipareigojimų išsinuomoti patogų miesto automobilį varomą elektra! O mieste kokybiškas ir patogias paslaugas teikia pavėžėjai – jų pagalba į reikiamą vietą pateksite greitai, o geriausia – niekada nereikės ieškoti stovėjimo vietos ar už ją mokėti.

Išlaidos maistui – itin aktuali šiandienos tema

Vis dar gyvenant karantino režimu, daugelis nemažą laiko dalį praleidžia pirkdami maistą. Tačiau dažnai mes net nepastebime, kaip per dieną kelis kartus apsilankome parduotuvėje ar užsisakome maisto internetu.

Tačiau neturint konkretaus biudžeto maistui, mėnesio gale itin sunku įsivertinti, kiek pinigų išleidome. Jei paskaičiuotumėte, pamatytumėte, jog suma gerokai viršija norimas ribas. Tačiau tai tikrai nereiškia, jog reikia atsisakyti mėgstamo maisto. Anaiptol, statistika rodo, jog žmonės dažnai perka per daug, kas galiausiai baigiasi maisto švaistymu. Todėl geriausia ir efektyviausia priemonė, padedanti ne tik sutaupyti, bet ir nešvaistyti – maisto planavimas.

Kaip tai padaryti?

  • Nusistatykite biudžetą, kurį galite išleisti maistui ir pasistenkite jo neviršyti.
  • Kiekvieną sekmadienį susiplanuokite savaitės meniu, ką valgysite kiekvieną dieną.
  • Pagal meniu susidarykite reikiamų produktų sąrašą. Prieš tai būtinai patikrinkite visas spinteles, ten dažnai būna užsilikę produktų, apie kuriuos seniai pamiršote.
  • Apsipirkinėkite internetu. Taip išvengsite neapgalvoto ir impulsyvaus pirkimo bei neplanuotų pirkinių. Pirkdami internetu, į krepšelį dėsite tik produktus iš susidaryto sąrašo ir nesiblaškysite.
  • Jei esate iš mažesnio miestelio – pasidomėkite ar vietiniai ūkininkai bei verslai nesiūlo pigesnių produktų ir pristatymo į namus paslaugos – taip ne tik sutaupysite bet ir paremsite smulkųjį verslą.
  • Jei turite mažiau laiko – gaminkite kitos dienos maistą iš vakaro arba bent jau pasiruoškite: susipjaustykite daržoves, atsišildykite mėsą. Taip kitos dienos gaminimas užtruks trumpiau ir nekils pagunda užsisakyti maisto iš restorano.
  • Planuokite ir išlaidas kavinėje. Jų nebūtina atsisakyti, tačiau joms būtina skirti atskirą biudžetą ir taip pat jo neviršyti.
Paskolos teikiamos
I-VII 8.00 – 20.00
Paskolos telefonu ir informacija
Rašykite mums
Suteiktą 500 € kredito limitą grąžinant per 36 mėn., fiksuota metinė palūkanų norma – 23.88%, minimali mėnesio įmoka – 19.69 €, bendros vartojimo kredito kainos metinė norma – 27.09%, o bendra mokama suma – 708.70 €.
Suteikus 1000 € vartojimo paskolą 36 mėn. laikotarpiui, fiksuota metinė palūkanų norma – 51.36%, minimali mėnesio įmoka 54.96 €, bendros vartojimo kredito kainos metinė norma – 66.51 %, o bendra mokama suma – 1978.40 €.
Bendros vartojimo kredito kainos metinė norma ir bendra mokama suma apskaičiuojama remiantis prielaida, kad palūkanų norma ir mokesčiai sutarties galiojimo laikotarpiu nekis, visa kredito limito arba vartojimo paskolos suma bus išmokama iš karto po sutarties sudarymo, kreditas bus grąžinamas per 36 mėnesių laikotarpį, o vienas mėnuo turi 30 dienų. Credit24 taip pat siūlo paskolas nuo 100 iki 5 000 eurų nuo 3 iki 36 mėnesių. Pasiūlymai yra asmeniniai, sąlygos gali skirtis priklausomai nuo Jūsų kreditingumo ir rizikos vertinimo bei pasirinkto sutarties termino ir įmokų mokėjimo dienos.