Kaip apskaičiuojamos paskolu palukanos normos?

2023 M11 26
Kreipiantis dėl paskolos svarbu gerai suprasti kokia yra tikroji paskolos palūkanų norma. Tai tikrai nėra taip sudėtinga kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio ir Credit24 specialistai jums pagelbės geriau suprasti iš ko susideda paskolos suma.ios žinios leis tinkamai susiplanuoti savo asmeninį biudžetą, nes bendra vartojimo kredito kaina susideda i&...

Kreipiantis dėl paskolos svarbu gerai suprasti kokia yra tikroji paskolos palūkanų norma. Tai tikrai nėra taip sudėtinga kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio ir Credit24 specialistai jums pagelbės geriau suprasti iš ko susideda paskolos suma.

ios žinios leis tinkamai susiplanuoti savo asmeninį biudžetą, nes bendra vartojimo kredito kaina susideda iš kelių dalykų, kurie visi yra vienodai svarbūs. Todėl perskaitykite šį straipsnį, kad galėtumėte patys pagerinti savo finansinę situaciją.

Kas yra paskolos palūkanos

Paskolos palūkanos - tai yra pinigų skolinimosi kaina. Kai kreipiatės dėl paskolos, nesvarbu ar tai yra bankas, kredito unija ar paskolos internete - kreditorius iš jūsų paima papildomą sumą, vadinamą palūkanomis. Šios palūkanos yra vartojimo kredito sumos procentinė dalis ir yra skolintojo kompensacija už paskolintas lėšas.

Dažniausiai palūkanų normos skaičiuojamos metams ir yra vadinamos metinė palūkanų norma. Jos gali būti fiksuotos (pvz. vartojimo paskola) arba kintančios (pvz. būsto paskola).

Kreditorių pasiūlyta palūkanų norma gali skirtis labai ženkliai. Tai priklauso nuo daugelio faktorių, kuriuos aptarsime žemiau.

Paskolos palūkanų skaičiuoklė

Prieš teikdami paraišką internetu arba telefonu pasinaudokite paskolos skaičiuokle, kuri pateikia pagrindinę informaciją apie visas išlaidas, susijusias su norimo kredito suma. Joje dažniausiai matoma kredito suma, sutarties terminas, BVKGMS, MNP ir BVKKMN, kuriuos mes aptarsime žemiau.

Kartais paskolos sutarties sąlygos gali atrodyti painios, o skaičiuoklėje iš karto galite pamatyti kokio dydžio įmokas teks mokėti, kiek mėnesių ir kokią įmokų palūkanų normą siūlo pasirinktas kreditorius. Taip gali būti įvertintos ne tik vartojimo, bet ir būsto paskolos.

Bendra kredito kainos metinė norma

Bendros paskolu palukanu normos susideda iš kelių svarbių punktų, kurių vienas svarbiausių - bendra vartojimo kredito kainos metinė norma (BVKKMN). Tai yra bendra paskolos kaina, į kurią įeina paskolos palūkanos ir visos su kreditu susijusios išlaidos: sutarties sudarymo, administravimo ir kiti mokesčiai. BVKKMN dydis yra išreiškiamas procentais

Bendra vartojimo kredito gavėjo mokama suma

Tai yra bendra vartojimo kredito gavėjo mokama suma (BVKGMS), kuri yra išreikšta skaičiais. Jos pagalba galite pamatyti kokią bendrą kredito sumą sumokėsite už visą paskolos laikotarpį. BVKGMS sudaro paskolos palūkanos, sutarties sudarymo, administravimo mokestis ir visos kitos galimos išlaidos.

Metinė palūkanų norma

Metinė palūkanų norma (MPN) yra išreikšta procentais ir nurodo palūkanų dydį metams nuo pasiskolintos sumos. Kreditorius naudoja palūkanas siekdamas gauti atlygį nuo savo paskolintos sumos. Atminkite, jog į MNP nėra įtraukta kitų kredito kainą įtakojančių aspektų (mokesčių ir pan.)

Greitieji kreditai be palūkanų arba nemokamai

Kartais kai kurios paskolų bendrovės, siūlančios kreditus internetu teikia greituosius kreditus be palūkanų. Skamba neblogai, bet toks pasiūlymas turi keletą svarbių dalykų:

  • Dažnai tai būna trumpalaikė paskola nuo 1 mėn. iki 3 mėn. arba ilgesniam laikotarpiui.
  • Siūlomas ribotas tokio pasiūlymo laikas.
  • Siūlomos nedidelės apimties paskolos iki 5 000 eur arba mažiau.
  • Gali būti papildomų mokesčių, grąžinimo apribojimų ar pan.

Kartais skelbiama, jog pirmoji paskola yra suteikiama nemokamai - tai greitas kreditas be palukanu. Tai reiškia, jog pirmasis kreditas bus suteiktas be paskolos palūkanų. Tačiau tokiu atveju gali būti taikomas kredito sutarties arba administravimo mokestis. Todėl visada peržiūrėite kreditoriaus įkainius.

Kaip man teisingai apskaičiuoti kredito palūkanų normą?

Paskolos skaičiuoklė jums padės šiame kelyje. Bet mūsų specialistai jums parengė trumpą palūkanų normos vadovą, kad geriau suprastumėte skaičiuoklėje matomus skaičius:

  • Nuspręskite, kokio dydžio paskolą norėtumėte gauti.
  • Peržiūrėkite kokia yra bendra kredito gavėjo mokama suma.
  • Nuspręskite koks sutarties terminas jus tenkintų.
  • Sužinokite kokia yra bendra kredito kainos metinė norma.

Atminkite, jog jūsų paskolos mokama mėnesio įmoka susideda ne tik iš pasiskolintos sumos, bet ją sudaro ir paskolos palūkanos bei kiti mokesčiai.

Jei siūloma paskola be palukanu - tada jums nereikia mokėti palūkanų, bet gali būti kitų įsipareigojimų. Jūs turite teisę paprašyti bet kurio kreditoriaus suteikti jums pilną informaciją apie tai, kokia yra vartojimo kredito kainos metinė norma ir t.t. Klientų aptarnavimas vykdomas tiek telefonu, tiek el. paštu. O kai kurios bendrovės net siūlo mobilias programėles.

Kas gali gauti vartojimo kreditą?

Paskolą galite gauti, jei atitinkate šiuos pagrindinius reikalavimus:

  • Turite galiojantį asmens dokumentą ir banko sąskaitą Lietuvoje registruotame banke.
  • Neturite pradelstų finansinių įsipareigojimų (tai galioja ne tik kredito sutartims).
  • Gaunate pastovias pajamas ne trumpiau nei 4 mėn.
  • Jūsų turimų finansinių įsipareigojimų suma neviršija 40 proc. gaunamų pajamų.

Prie oficialiai gaunamų pajamų priskiriamas darbo užmokestis, individuali veikla, turto nuoma ir pan. Jei neatitinkate pagrindinių reikalavimų, nenusiminkite ir kreipkitės į kredito teikėjus. Jūsų finansinė situacija bus įvertinta individualiai ir pasiūlytos naujos paskolos sutarties sudarymo sąlygos.

Į ką turėčiau atkreipti dėmesį

Nesvarbu, ar jus domina vartojimo kreditai ar būsto paskolos - visada patariame peržiūrėti paskolos skaičiuoklės pateikiamus skaičius ir kritiškai įvertinti savo finansinių galimybių ribas.

Mėnesio įmoka

Atminkite, jog net jei mėnesio įmokos suma atrodo maža, mokėjimo terminas yra 3 mėn. ar dar ilgiau. Imant paskolas reikia pasiruošti savo išlaidų apribojimams.

Grąžinimo anksčiau laiko galimybė

Taip pat finansiškai naudingos paskolos, kurių sutarties sąlygos leidžia grąžinti paskolintą sumą anksčiau laiko be jokių mokesčių. Pasirašę tokią sutartį ir gavę papildomų finansų galite grąžinti skolą anksčiau laiko. Kai kurie kreditoriai net perskaičiuoja palūkanas jūsų naudai, nes palūkanų norma skaičiuojama kas dieną.

 

Paskolos teikiamos
I-VII 8.00 – 20.00
Paskolos telefonu ir informacija
Rašykite mums
Suteiktą 500 € kredito limitą grąžinant per 36 mėn., fiksuota metinė palūkanų norma – 23.88%, minimali mėnesio įmoka – 19.69 €, bendros vartojimo kredito kainos metinė norma – 27.09%, o bendra mokama suma – 708.70 €.
Suteikus 1000 € vartojimo paskolą 36 mėn. laikotarpiui, fiksuota metinė palūkanų norma – 51.36%, minimali mėnesio įmoka 54.96 €, bendros vartojimo kredito kainos metinė norma – 66.51 %, o bendra mokama suma – 1978.40 €.
Bendros vartojimo kredito kainos metinė norma ir bendra mokama suma apskaičiuojama remiantis prielaida, kad palūkanų norma ir mokesčiai sutarties galiojimo laikotarpiu nekis, visa kredito limito arba vartojimo paskolos suma bus išmokama iš karto po sutarties sudarymo, kreditas bus grąžinamas per 36 mėnesių laikotarpį, o vienas mėnuo turi 30 dienų. Credit24 taip pat siūlo paskolas nuo 100 iki 5 000 eurų nuo 3 iki 36 mėnesių. Pasiūlymai yra asmeniniai, sąlygos gali skirtis priklausomai nuo Jūsų kreditingumo ir rizikos vertinimo bei pasirinkto sutarties termino ir įmokų mokėjimo dienos.